TEKNİK BİLGİLER ~ MAKİNA DİKİŞİ

ÜST DİKİŞ

Üst dikiş, tasarıma fazladan dayanıklılık ve görsel etki katmanın kolay yoludur. Genellikle düz dikiş ile yapılır. Dikiş, kumaş kenarına veya dikiş yerine paralel gider. Çok sıralı üst dikiş, basit bir yüzeye daha dekoratif bir detay ekleyebilir. Üst dikiş yaparken genellikle makinaya dikişe uygun bir iplik geçirin. Eğer bir büzgü, iyi belirlenmiş kenar detayları yaratmak istiyorsanız iki iplikle üst dikişi yapabilirsiniz. Her iki ipliği de tek bir iplikmiş gibi iğneden ve makinadan geçirin. Kalın ipliklerle ve iki iplikle üst dikiş yapacağınız zaman ipliklerin iğnenin gözünden serbestçe geçmesine dikkat edin. Eğer geçmiyorsa, iğneyi bir boy büyüğü ile değiştirin.

Tasarımınıza üst dikiş uygulamadan önce, istediğiniz görünüme ulaşana kadar iplikleri ve dikiş boyunu kumaşınızın bir parçasında deneyin. Dikişleri sökmek; kumaşlarda delik bırakır.

ÇİFT İĞNELİ DİKİŞ

Çift iğne; tek bir iğne milini paylaşan iki iğneden oluşur. Çift iğne ile dikiş dikerken, sıra dışı dokumalar ve desenler oluşturmak için aynı anda birbirinin aynı iki sıra dikiş dikebilirsiniz. Etek ucu dikmek ya da kumaşınızın yüzeyindeki bütün modelin üzerine basit dekoratif süs yapmak için çift iğne ile dikiş dikebilirsiniz.

Çeşitli boylarda çift iğne bulmak mümkündür. En yaygın olanları 2 mm, 3 mm, 4 mm’liklerdir. (Bu ölçü; iki iğne arasındaki uzaklığı gösterir.) Mutlaka fazladan genişliğe uyacak bir baskı ayağı ile çalışın. İğnenin ayağı çarpmadığından emin olmak için el çarkını hafifçe çevirerek deneyin. Eğer çarpıyorsa, dikiş genişliğini daha dar bir ayara getirin.

Çift iğneye iplik geçirmek için iki ipliği makinanın iplik yolundan tek bir iplik gibi geçirin, sadece iğnelere geçirmeden önce ayırın (ikinci bobin; yardımcı bobin pimi üzerine yerleştirilmiştir.) Soldaki iğnenin içinden bir ipliği de sağdaki iğneden geçirin. Volanı kendinize doğru döndürerek, sanki tek iplikle dikiş dikiyormuş gibi bobin ipliğini yaklaştırın. Üstteki iplik gerginliğini biraz azaltın ki dikiş kumaşta düzgün dursun."Kabarık" bir etki vermek için üst iplik gerginliğini biraz arttırın.

TERS MASURA İŞİ (astragan)

Ters masura işi ile aslında projenizi ön yüzü aşağı gelecek şekilde dikersiniz. Aynı zamanda masuraya sarılmış dar bir kurdele veya kalın bir ilikle de dikebilirsiniz. Dikme işlemini bitirdikten sonra, kumaşın ön yüzünden kalın, kabarık dokulu bir dikiş olur. Bu özel eserin ne kadar güzel ve kolay olduğuna inanmayacaksınız. Bu tekniği, floş iplik, ince pamuklu dantel ipliği veya 2 mm ipek kurdele ile deneyin.

İğneye, masuradaki ipliğe uygun renkte çok amaçlı bir iplik geçirin. (Floş iplikler bu teknik için yeterince sağlam değildir ve monofilamentler büzüşmeye sebep olabilir.) Aynı yere birkaç kez dikiş atılmasını gerektiren sıkı bir dikiş yerine gevşek bir dikiş terci edin yoksa alt iplik dolaşabilir. Burada işe yarayan bazı dikişler zikzak, kıvrımlı, asma, kazayağı dikiş türleridir. Hoşlandıklarınızı bulmak için keşfedin ve test edin.

Ters bobin işi için masuraya kalın bir iplik veya ipek kurdeleyi, elde veya makinada sarın. Eğer makina ile sarıyorsanız, diğer bobin ipliklerini sardığınız şekilde sarın.

SABİTLEME (tutturma) DİKİŞİ

Sabitleme (tutturma); kurdelelerin, süslerin veya kordonların üzerini, onları kumaşın ön yüzüne tutturmak için kullanılan dikiş tekniğidir. Bu teknik ilginç bir üç boyutlu doku oluşturur. Yüzeyi tamamen sabitleme ilmekleri ile kaplayın veya sadece etkileyici, dekoratif bir bordür oluşturun.

Bazı makinaların, sabitleme (tutturma) dahil, çok amaca hizmet eden ayağı vardır. Kalın veya kalın dokulu süsler için, sarma işi veya (aplike) ayağı, kordonlama ayaklarının, kalın iplik veya açık parmağını denemeyi isteyebilirsiniz. Bazı kordonlama ayaklarının; kalın iplik veya kordonları dikerken makina ayağı altında rahatça ilerlemesini sağlayan kanalları, delikleri veya açıklık yerleri vardır.

Değişik etkiler oluşturmak için, uygun veya zıt renkte iplikleri seçin. Çalıştığınız kurdelenin, süsün veya kordonun türüne bağlı olarak, farklı tarzda dekoratif ilmeklerle de kullanabilirsiniz. Önceden kumaş kalemi ile bir çizgi çizin ve dikerken bu çizgiyi takip edin veya rastgele bir desende dikin. Dar kurdeleler, ince kumaş şeritler, kroşe veya kotonperle iplikleri ve düz yün örgü iplikleri ile denemeler yapın.

PARÇA BİRLEŞTİRME

Biçimsiz parçaları dekoratif dikişlerle birleştirmek, "crazy patchwork" adı verilen bir tekniktir. Bir zemin kumaşının üzerine, düzensizce kesilmiş farklı türlerde kumaşları yerleştiriyorsunuz. Sonra, bunları dekoratif dikişlerle yerine dikiyorsunuz. Özel bir renk tarzı seçin veya birkaç renkte kumaş ve iplik kullanın. Kumaşları karıştırabilirsiniz de; örneğin, pamuk ile pamuklu kadifeyi birleştirmek gibi. Parça birleştirme, artık kumaş parçalarını kullanmanın mükemmel bir yoludur.

Dikişleri ve farklı kalınlıktaki iğlikleri denemekten çekinmeyin. Kurdelelerin üzerine dikin veya çift iğneyi deneyin. Dikme işlemini tamamladığınızda, parçalı kumaşınızı bir yorgana, bir yastık yüzüne veya abajura dönüştürebilirsiniz. Projenin küçük bölümlerine de parça eklemeyi deneyin, bir Amerikan servisi bordürü veya bir yastık kılıfının kenarı gibi. Parça birleştirme yeni dikiş dikmeye başlayanlar için harika bir tekniktir, çünkü ilerlerken tasarımı oluşturmuş olursunuz.

Püf Noktası - 1

Singer dikiş makinanızla sadece Singer marka iğne kullanmalısınız. - DETAY -

Püf Noktası - 2

Singer dikiş makinanızla sadece Singer marka ayak kullanmalısınız. - DETAY -

Püf Noktası - 3

Patchwork çalışmalarınız için kullanabileceğiniz ürünleri Singer'den temin edebilirsiniz. - DETAY -