TEKNİK BİLGİLER ~ EL DİKİŞİ

DÜĞÜM ATMAK

Dikmeye başlamadan önce; ipliği yerine sabitlemek için iğnenin üzerinde ipliği düğümleyin.

1. İğneye iplik geçirdikten sonra, ipliğin ucunu düğümleyin. İpliğin ucunu başparmağınız ile işaret parmağınız arasında tutun.

2. İpliği gevşek bir şekilde parmağınız etrafına sarın. İpliğin bir ucunu tutarken, başparmağınız yardımıyla oluşan halkayı çevirerek parmağınızdan çıkarın.

3. Basit bir düğüm yapmak için uçlardan sıkıca çekin.

4. Dikme işlemini bitirdiğinizde veya iğnede çok az bir iplik kaldığında, ipliği kesmeden önce kumaşın üzerinde düğümleyin. Bu düğüm dikişinizin sökülmesini önler. Çalışmanızın arkasına çok küçük bir dikiş atın. Bu dikiş bir halka oluşturacaktır. İğneyi halkanın içinden geçirin ve düğümü atarak sıkıca çekin. İki düğüm atın ve ipliği kesin.

TEMEL DİKİŞLER

El dikişinde ustalaşmanın anahtarı; düzgün, eşit ölçüde ve kalıcı dikişler elde etmek için uğraşmaktır. Bu biraz pratik ve biraz da sabır gerektirir ancak ne kadar çok dikiş dikerseniz o kadar iyi ve hızlı hale gelirsiniz. Bir katlama kenarı veya yastık ağızını son bitirme dikişi ile dikerken, tek kat iplik kullanın. Tek kat iplik için, 65 cm uzunluğunda bir parça kesin. Gerekirse bir iplik geçirme aracı kullanarak, ipliği iğneden geçirin ve bir ucu 15 cm uzunluğunda delikten geçirin. İpliğin uzun olarak sarkan kısmının ucunu düğümleyin.Bir dikiş yerini dikerken veya kumaşı bezerken çift kat iplik kullanın. Çift kat iplikle dikme dikişlerini sağlamlık katar. İki kat olarak kullanacağınız ipliği iğnenin içinden geçirin ve bir ucunu diğer ucuyla birleştirin ve düğümleyin.


Gizli Dikiş; Neredeyse görünmezdir. Projenizin dış tarafında kapatılan dikiş yerlerini, dikmek için idealdir. Dikerken iğneyi kumaş katının altına kaydırın.

Aralıklı İğne Ardı; En temel dikiştir ve dikiş uzunluğuna bağlı olarak birkaç farklı şekilde kullanılır. Düz veya kavisli dikiş yerlerini küçük, kalıcı dikişler ile dikin. Dikişleri aynı boyutta ve kumaşın her iki yanında birbirinden eşit uzaklıkta dikin.Büzgü Dikişi; biraz daha uzun bir el dikişidir. Büzgü, düz bir kumaş parçasından yuvarlak bir şekil elde etmenizi sağlar. Büzgü dikişleri ile geniş bir parçayı, büzdürerek, küçük bir parçaya uydurabilirsiniz.

Teyel Dikişleri; Kalıcı dikişleri atmadan önce bir parçaları geçici olarak birbirine dikmenizi sağlar. Tek kat iplikle teyel yapın. İki kısa aralıklı iğne ardı ve bir uzun dikiş uygun olur. Dikişleri sökerken net bir şekilde görebilmek için kumaşa zıt renkte bir iplikle teyel yapın. Bir giysiyi prova etmeden önce de parçaları birbirine teyelleyebilirsiniz böylece iğneler size batmaz.

İğneardı; Ekstra sağlam olması gereken düz veya kavisli yapıdaki dikiş yerlerini dikerken aralıklı iğne ardı yerine daha sağlam olan iğneardı dikişi kullanın. İğneardı dikişin, arkasındaki dikişler önündeki dikişlerden iki kat uzundur.

Dikine Kenar Baskısı; Bu çok düzgün dikişler kıvrım kenarına dik olarak yapılır. Tek kat iplikle çalışın ve sadece kumaşı ucundan tutturun böylece dikişler kumaşın ön yüzünden görünmeyecektir.

DEKORATİF DİKİŞLER

Geniş tasarım imkanı için, temel dekoratif ilmekleri birleştirin. Farklı dikiş, iplik ve renk kombinasyonlarını deneyin. Farklı bir tarz oluşturmak için aksesuarlara ve hazır giysilere el işi tasarımlar ekleyin. Temel dikişlerin nakış için de kullanılabileceğini unutmayın. Yaklaşık 50 cm uzunluğundaki tek kat iplikle işleyin. Bu uzunluk ipliğin sökülmesini ve ayırılmasını engeller. İpliği iğneye geçirip yaklaşık 15 cm uzunluğunda bir uç çekin ve ipliğin diğer uzun olan ucunu düğümleyin. İşlerken dikkatli olun, ipliğin kısa ucunu işlemeyin. İğnede 15 cm iplik kaldığında işlemeyi bitirin ve ipliği kumaşın ters yüzünde düğümleyin. Çoğu kişi işlerken, kumaşın bir kısmını gergin tutan küçük bir kasnak kullanarak nakış yapar.

İlik İşi; Battaniye ilmeği olarak da bilinen ilik işi, tecrübe edilmesi gereken bir işleme türüdür. Düğme ilikleri elde yapmak veya kumaş kenarını bir hat halinde işlemek için kullanabilirsiniz. Kavislerin etrafını veya bir sarmalın ya da dairenin içini işlemeye çalışın. İlmeklerin boyunu değiştirerek görüntüyü değiştirebilirsiniz.

Düz İlmek; Eşit veya eşit olmayan ilmekler sırası yapmak için basit bir düz ilmek kullanın. İlmekleri çok sıkı çekmeyin. Düz olarak uzanmalıdırlar.

Sap İşi; Bu basit işleme tekniği iğneardı tekniğine benzer ve kavislerin etrafını işlemek için iyi bir seçimdir. Onu yalnız veya diğer ilmeklerin etrafını bir hat halinde işlemek için ve detayların tasarımı için kullanın.

Sarma İşi; Pürüzsüz bir şekilde iplikle işlenmiş bir bölüm oluşturmak için sık olarak işlenmiş düz ilmekler grubudur. Sarma işini sadece küçük alanlarda kullanın. Eğer ilmekler çok uzun olursa, düz olarak uzanmazlar, çıkıntı yapabilir ve sökülebilir. İki farklı iplikle veya farklı tonlardaki bir iplikle sarma işi yapmayı deneyin.