TEKNİK BİLGİLER ~ DİKİŞ TERİMLERİ

ALT DİKİŞ

Giysinin ön yüzünden görünmeyen, pervaza ve dikiş paylarına yapılan makina dikişi sırası; kenar dikiş yerinin doğal bir şekilde kumaşın tersine kıvrılması ve pervazın düz uzanmasını sağlar.Bir çok eşyayı ya da kumaşı ufak tefek dokunuşlarla yenilemek hoş ve şık bir görüntü kazandırmak aplikeyle mümkündür.

APLİKE

Aplike; bir kumaşın üstüne başka bir kumaşın dekoratif amacıyla dikilmesi demektir. Aplike elde çizip, keserek kumaşa dikebilirsiniz. Ayrıca bilgisayarda hazırlanmış bir desen de aplike edilebilir.

ASTAR

Bir giysi parçasına lüks, düzgün bir görüntü vermek ve yapısal destek sağlayarak bir giysinin iç dikim detaylarını gizlemek için kullanılan altta kullanılan kumaştır. Bir astar aynı zamanda bir giysinin drapesine tokluk verir ve giyimi rahat hale getirir.

BALEN

Dar giysileri serleştirmek ve şekillendirmek için kullanılan dar naylon veya plastik şerit genelde askısız gece kıyafetlerinin beden kısımlarında kullanılır. İnce kumaşları korumak için uçları kaplanabilir.

BİYE

Dikişlere sağlamlık verirken göz alıcı bitmiş bir kenar yaratır. Ayrıca; yastıklar, sandalye minderleri, koltuk kılıfları, elbise ve çantalar gibi dikiş projeleri için de güzel bir detaydır. Pek çok türde hazır kenar süsleri ve biyeleri tuhafiyelerde bulabilirsiniz. Ancak bazen daha özel dokunuşlar için kumaş ve renklerin uyumunu sağlamak amacıyla kendi biyenizi verev kumaştan yapabilirsiniz.

BÜZGÜ

Kumaş fazlalığını büzmek ve kumaş karelerini şekillendirmek için kullanılan, giysi tamamlanmadan önce çalışılan; genelde çocuk elbiselerinin üst bedeni ve bel yerinde kullanılan paralel dikiştir.

ÇIT

Dışa bakan, V şeklinde (veya çift VV şeklinde) dikiş amacıyla diğer parça ile aynı hizada olan bir kalıp üzerine transfer edilebilen işaret. 1,5 cm dikiş payı gerektirir. Buna aynı zamanda "bir makina ayağı" da denir. Ev aksesuarları daha küçük 1,3 cm dikiş payı gerektirebilir.

DİKİŞ PAYI ile ÇALIŞMAK

Dikiş payı sizin dikiş çizginiz ile kumaşın işlem görmemiş (temizlenmemiş) kısmı arasında kalan kumaş miktarıdır. Dikiş paylarınızı doğru ve düzgün tutmanız çok önemlidir, bu şekilde tasarımınızın parçaları dikildikten sonra birbirine uyar. Dikiş payının eni tasarımınıza bağlıdır. Kıyafetler genellikle 1,5 cm dikiş payı gerektirir. Buna aynı zamanda “bir makina ayağı” da denir. Ev aksesuarları daha küçük 1,3 cm dikiş payı gerektirebilir.

DRAPE

Kumaşın, ince katlar halinde aşağı doğru salınmasını sağlayan özelliğidir; her kumaşta drape olmaz bu yüzden satın almadan önce drapeyi kontrol edin. Aynı zamanda büzü ve pliseler tarafından kontrol edilen özel bir düzenlemedir.

DÜZ DİKİŞ

Bu dikiş, sağlamlaştırma dikişi, alt dikiş ve üst dikiş için kullanılan düz makina dikişidir.

DÜZ SAĞLAMLAŞTIRMA DİKİŞİ

İki dikiş ileri, bir dikiş geri çalışan uzun düz makina dikişidir. Böylece her dikiş üç kere çalışılmış olur.

HAV

Bir yöne doğru akan kısa ipliklerden yapılan yumuşak tüylü kumaş (kadife ya da fitilli kadife gibi). Kumaşın havı bütün giysi parçasında aynı yönde uzanmalıdır.

İÇ ASTAR

Dikiş yerleri birleştirilmeden ve tela uygulanmadan önce giysi kumaşı ile aynı şekilde kesilen ve altına yerleştirilen; genelde ısmarlama çalışılan giysilerde kullanılan yumuşak kumaş katıdır. Giysi ile astar arasına, sıcaklık ve tokluk eklemek için yerleştirilen Müslin veya tüylü kumaş olup; ısmarlama çalışılan etek ve paltolarda veya perdelerde tokluk eklemesi ve ışığı eklemesi için kullanılır.

KAT VERME

Kumaş fazlalığını yok etmek ve dikişin düz uzanmasını sağlamak için, kumaş katlarını, dikiş paylarında, farklı genişliklerde kesme.

KLAPA

Ceketin veya tişörtün üst düğme ile yaka arasında kıvrılan kısmıdır.

KUMAŞ ÇİZGİSİ

Dokuma bir kumaşta, boyuna ve enine iplik yönleri. Bu iplikler dik açılarda olduğunda, buna doğru kumaş çizgisi denir.

NERVÜR

Düz kumaş çizgisi boyunca oluşturulan potluğu gidermek veya çocuk giysileri, yazlık üstler ve gece kıyafetlerini içeren bir dizi giyside dekoratif bir özellik vermek için kullanılan dikilmiş kumaş katı. Çeşitli türde nervürler (iğne nervürü, aralıklı nervür, kabuk nervür gibi) farklı yöntemler kullanılarak yapılır.

PAT

Giysinin giyimini kolaylaştırmak ve rahatça oturmasını sağlamak için kullanılan tamamlanmış açıklık.

PENS

Kumaşı vücudun etrafında şekillendirmek için bir giyside kullanılan gittikçe azalan, dikişmiş kumaş katıdır. Pensler özellikle kadın giysilerinde, özellikle göğüs ve kalçalarda rahatlık sağlamak için kullanılır. Küçük pensler arka omuzlar ve dirsekleri şekillendirir. Pensler farklı yöntemlerle hazırlanır.

PİLİSE

Çoğu zaman kısmi olarak dikilen, fazlalığı daraltmak için kullanılan, çoğunlukla eteklerde ve elbiselerde bel yerini şekillendirmek için kullanılan ama aynı zamanda perde ekstraforlarında ve karyola etkilerinde ve dekoratif özelliği ile kollarda ve bluzlarda çalışılan eşit kumaş katı. Çeşitli plise türleri (çark plise, kutu plise, ters plise gibi) farklı yöntemler kullanılarak yapılır.

TELA

Bazı bölümlere (bir bel bandı yaka veya manşetlerde) eklenmiş sertlik, şekil ve destek vermek için giysi ve pervaz arasına yerleştirilen özel tasarlanmış kumaş. Kullanılmakta olan giysi kumaşına uyması için ince, orta kalınlıkta ve kalın olarak yapılır. Dokuma olmayan tela genel kullanım için idealdir; dokuma kanvas tela terzilikte kullanılır.

TEMİZLENMEMİŞ KENAR

Aşınmaya dayanıklı kumaş hariç, kenarların sökülesini önlemek için düz dikiş, zikzak dikiş veya başka bir yöntemle tamamlanması gereken kumaş kenarı.

TEYEL

Son dikişten önce kumaşı yerinde geçici olarak tutmak için veya birbirine takılmadan önce giysi bölümlerini birleştirmek için elde ya da makinada yapılan uzun dikiş.

ZİG-ZAG DİKİŞ

Sökülebilen kumaşlarda bir dikiş payının temizlenmemiş kenarını düzeltmek için kullanılan değişen uzunlukta ve ende makina dikişidir. Yaygın olarak kullanılır.