DİKİŞ ARAÇLARI ~ KUMAŞLAR

KUMAŞ ÇEŞİTLERİ

Her kumaş her tasarım için uygun değildir. Örneğin, bazı kumaşlar ince olur ve kolaylıkla kıvrılır, yani doğal olarak hafif, gevşek katlara dönüşürler. Bazı kumaşlar buruşuk ve sert olur, bazılarıyasa fark edilebilir dokuma ve yüzeylere sahip olur.

Genellikle, ev dekorasyonunda kullanılan kumaşlar kıyafet yapımından kullanılan kumaşlardan farklıdır. Ev dekorasyon kumaşlarının, onları küflenmeye, kire ya da kırışmaya dayanıklı kılan özel bir apresi vardır. Çoğu kıyafetlik kumaşlardan farklı olarak dekorasyon kumaşlarının dokumaları olabilir. Şinitz (basma), muare (hareli kumaş), çarşaflık bez, branda bezi, şeffaf ve ince kumaşlar ve tafta ev dekorasyonu için en iyi bilinen kumaşlardan bazılarıdır. 

Elbette ki, ev dekorasyonu dikiş için her zaman ev dekor kumaşlarını (ya da kıyafet dikişi için bu türden kumaşları) kullanmak zorunda değilsiniz. Sadece bitmiş tasarımı nerede ve nasıl kullanacağınızı düşünün. Göreceksiniz ki, ne kadar dikiş dikerseniz, tasarımlarınız için o kadar uygun kumaşlar seçecek ve kumaş özelliklerinin bitmiş sonuca etkisini öğreneceksiniz.

BOYU ve ENİ

Kumaşın Eni; bir kenarından diğerine olan ölçüsüdür. Kumaş kenarı, kumaşın her bir yanındaki tamamlanmamış kenarıdır. Kumaşın Boyu; kenarlara paralel giden ölçüdür. Örneğin 90 cm’ye karşılık gelen bir uzunlukta bir miktar kumaş istediğinizde, kumaş topundan açılır ve satış elemanı sizin için 90 cm keser. Parçanız 90 cm uzunluğunda olacaktır; eni kumaşın enine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Giysi Kumaşları; kıyafet dikmek için en iyi kumaştır. 90 cm, 115 cm ya da 150 cm genişliğinde olurlar. Ev Dekor Kumaşları; genellikle 138 cm genişliğinde olurlar. Ev dekor kumaşları, genellikle 138 cm genişliğinde olur. Kapitone işiyle ilgileneneler genelde pamuklu kumaş kullanırlar. Bu kumaşlar 107 cm’ye 112 cm genişliğinde olur.

KUMAŞIN ÇİZGİLERİ

Kıyafetler için koton gibi ince kumaşlar, ya da koton kumaşı, fitilli kadife gibi daha ağır kumaşlar seçin. Yastıklar, perdeler ve döşeme yaparken hafif kumaşlar, ağır kotonlar, brokarlar ve goblenler seçin. 

Kumaş çizgisi kumaştaki ipliklerin yönüdür. Boylamasına çizgi (kumaş kenarlarına dik giden iplikler) ve enlemesine çizgi (kumaş kenarlarına paralel giden iplikler) vardır. Kumaş çizgisi, kumaşın kıvrılma ya da hareket yönünü etkiler.

Boylamasına çizgi enlemesine çizgiye göre daha dayanıklıdır. Çoğu ticari giyim paftası, kumaş çizgi yönünü bir okla belirtir. Kalıp parçalarını keserken, oku boylamasına çizgiye dik giden iplik yönünde yerleştirin. Kalıp parçası böylelikle “çizgiye göre” yerleştirilir ve tasarımınız tamamlandığında kumaş doğru şekilde sallanır ve kıvrımlar oluşturur.

Bazen, kumaşlarda üretim esnasında “kumaş çizgisi” olmayabilir. Başlamadan önce kumaşınızın düzgün olup olmadığını kontrol edilmelidir. Kontrol etmek için; kumaşı boyuna katlayın, düz duruyorsa ve kenarlar katlandıklarında paralel ise düzgündür. Kat çizgisinden büzüşür ya da eğilirse düzeltmelisiniz. Nasıl mı? Kumaş kenarından minicik parça çıtlatın, parmaklarınızla kumaşın diğer kenarına doğru ipliği çekin ve iplik boyunca makasla kesin. İpliği tekrar yakalayın ve diğer kumaş kenarına ulaşana kadar ipliği çekmeye ve kumaşı kesmeye devam edin.

VEREVİNE

Kumaşın bir diğer önemli özelliği verevdir. Boylamasına çizgi dikey yönde gider, enlemesine çizgi ise yön boyunca gider. Bir kumaş çizgisini takip eden çizgiler 90 derecelik bir açı oluştururlar. Verev, düz çizgi üzerinde bulunmayan, kumaş yüzeyinde herhangi bir açıya karşılık gelir. Bütün kumaşların bir esneklik dereceleri vardır ya da verev boyunca esneklik verir. Maksimum miktar, dokunmuş kumaş boylamasına ve enlemesine çizgiye 45 derecelik açıyla kesildiğinde olur. Bu 45 derecelik açıya “doğru verev” denir.

Kumaş çizgisine 45 derece kesilmiş kumaşlarla çalışmak istediğiniz zamanlar da olacaktır.

KUMAŞIN DÜZÜNÜ ve TERSİNİ AYIRMAK

Proje talimatları kumaşın “ön yüzüne” ve “ters yüzüne” işaret eder. Ön yüz tamamlanmış proje ya da kıyafetin dış kısmıdır. Ters yüzü ise diğer taraftır.

Baskılı kumaşın ters yüzü genellikle hafif solmuş gibi görünür. Kadife ya da fitilli kadife gibi tüylü kumaşların ters yüzünden bariz biçimde farklı görünür.

Kumaşın ön yüzünü bulmak her zaman kolay değildir. Bazı sert kumaşlar, kotonlar, ekoseli ve çizgili kumaşlar her iki yönden de aynı görünür. Yüzleri birbirine benzeyen kumaşlarla çalışırken bir tarafını ön yüz olarak seçin ve kalıbı serin. Kalıp parçalarını kesin, fakat kâğıt kalıpları kaldırmadan önce kumaşın üst kısmını bir çengelli iğne, bir parça şerit yâda bir tebeşir ile işaretleyin. Her kalıp parçasını işaretlemeyi unutmayın. Kumaşın işaretlediğiniz tarafını ters yüz olarak değerlendirin.

HAZIRLIK ve BAKIM

Kumaşı yıkayarak çektirme, tamamlanmış projenizin ölçülerini ve şeklini etkiler. Tamamlanmış projenizin ya da kıyafetinizi yıkayarak temizlemek istiyorsanız, kumaşı kesmeden ve dikmeden önce yıkayın ve kurutun. Böylelikle eğer kumaş çekerse, sizin projeniz yapılmadan önce çekilmiş olacaktır. Aynı zamanda aşırı boya ilk yıkamada solacağı için diğer çamaşırlarınızın başka bir renge dönmesini de engelleyeceksiniz. Kumaşınız kurutucudan çıkar çıkmaz ütüleyin.

Püf Noktası - 1

Kumaşınızı satın almadan önce; kumaşın yıkanır olup olmadığını öğrenin. Bazı giyim ve ev dekorasyon kumaşları kuru temizleme gerekir, bu da pahalı olup, pratik bir yol olmayabilir.

Püf Noktası - 2

Kumaşınızın yıkanabilir olup olmadığını denemek için; kumaştan küçük bir parça kesin, ölçün ve yıkayın. Bitmiş tasarımınızı kurutucuda kurutmayı planlıyorsanız, bu küçük parçayı da kurutun. Kurutulmuş parçayı buharda ütüleyin ve ölçün. Eğer parça asıl boyutundan daha küçükse, kumaşınızın yıkadıktan ve kuruduktan sonra çekeceğini öğreneceksiniz. Bu nedenle, kumaşınızı kesmeye başlamadan tüm parçayı yıkayın ve kurutun.