DİKİŞ ARAÇLARI ~ KESİM ARAÇLARI

KESME

Kaliteli kesme araçlarının kullanımı kolaydır ve bitmiş işinizin kalitesini etkileyen hatasız sonuçlar çıkarır. Pek çok çeşit ve boyda mevcuttur ve her birinin kullanımı vardır. Başlarken, büyük kumaş parçalarını kesmek için olan araçlara ve keserek düzeltme yapmak için ve küçük yerlerini kesmek için diğer araçlara ihtiyacınız vardır.

MAKASLAR

Hepimiz genel olarak “makas” terimini kullansak da makaslar kendi aralarında farklılık gösterir. Biçki Makası; Büyük kumaş parçalarını birkaç kat üst üste de kesebileceğiniz en yaygın kullanılan makastır. Bu makasın bıçakları 20 ile 30 cm kadar uzun olabilir. Eğik Saplı Makas; bu makasın özel tasarlanmış sapı sayesinde kumaş keserken uçları masaya paralel durur. Böylece kumaşı hem düzgün hem de eğik saplar sayesinde rahatlıkla kesebilirsiniz. Çok Amaçlı Makas; keskin bıçakları 10’ar cm uzunluğunda olan bu makas kumaşın ipliklerini veya saçaklarını temizlemek, dikiş kenarlarını düzeltmek için kullanılır. Terzi Makası; bıçakları 20 – 30 cm ya da daha uzun olan ağır makaslardır. Genellikle ful metal bir maddeden yapılır. Nakış Makası; minik ve çok sivri, keskin uçlu makasla erişilmesi güç uçlara ulaşıp dikiş ve iplik temizleyebilirsiniz. Sürfile Makası; biçki makası ölçülerinde ancak uçları kumaşı zikzak şeklinde kesen bir makastır. Bu makas zikzak yapmaya gerek kalmadan hem dikişleri temizlemek hem de süslü kenarlar yapmak için kullanılabilir. Teyel (çıt) Makası; çok kullanışlı, küçük ve yaylı makasla iplikleri kolayca temizleyebilirsiniz. Sadece kumaşlar için kullanmalısınız.

ROTARY CUTTER

Bu makas ve patchwork tahtası (mat) ile bir kesme sistemidir. Bu araçlar sıklıkla birlikte kullanılır. Bu yöntemle kumaş kesme, geometrik şekillerin çabuk ve düzgün kesilmesini sağlar. Pek çok aksesuar ve ev dekorasyon projeleri basit kareler ve dikdörtgenler şeklinde başlar. Rotary Cutter ile bu parçaları kağıt kalıplara gerek kalmadan kesilebilirler. Döner keski de denilen patchwork makası; farklı ölçülerde ve değiştirilebilir dönen bıçaklarıyla kesime kolaylık sağlayan bu aleti kullaırken dikkat etmelisiniz. Özel biçki tahtası üzerinde kullanarak hem kumaşı hem de bıçakları korumaya özen göstermelisiniz. Biçki Tahtası (mat); masanızı patchwork makasınıza karşı korur. 2,5 cm kareler, doğru kesmenizi sağlamak için cetvel üzerine basılmıştır. Plastik Cetvel; pek çok şekil ve büyüklükte olabilir. Cetveli doğru pozisyonda tutmak için, biçki tahtsı üzerindeki işaretlerle aynı hizaya getirin. Düz bir çizgi için patchwork makasınızı metreye karşı yuvarlayın. Bütün projeler patchwork makası ile kesilmez fakat hepsi makaslarla kesilebilir. 

KESME

İlik Kesici; marangozların kullandığı iskarpelanın küçük bir modeli olan ilik kesici, ilik açarken düzgün ve doğru ölçüde kesmenizi sağlar. Çok keskin olduğu için çok dikkatle, kesilmeyen bir kesim tahtası (biçki tahtası gibi) bir yüzey üzerinde kullanılmalıdır. Dikiş Sökücü; Sivri ve bir ucu toplu iğne başı gibi olan gerecin keskin sivri ucunu dikişin altına geçirerek iplikleri kesip dikişi kolayca sökebilirsiniz. Kalın ve ince iplikler için ayrı boyları bulunmaktadır.

Püf Noktası - 1

Makaslarınızın uzun ömürlü olması ve körelmemesi için kumaşı ayrı, kağıt – karton gibi malzemeleri kesmek için ayrı makaslar kullanmalısınız.

Püf Noktası - 2

Makaslarınızı nemli ve kirli ortamlardan sakınmalısınız.