DİKİŞ ARAÇLARI ~ İĞNELER

EL DİKİŞİ İĞNELERİ

Dikiş dikerken kumaşa en uygun iğneyi seçmek çok önemlidir. Yanlış seçim kumaşınızı zedeler veya kumaşınızı delik deşik edebilir. İğneler genellikle çelikten ya da pirinçten yapılabilir. El dikiş iğneleri; iğnenin inceliğini gösteren boyutlarda gelir. Numarası ne kadar büyük ise iğne o kadar incedir. 5 ile 10 arasındaki iğnelere “ince dikiş iğneleri” adı verilir ve genel kullanım için uygundur. Çeşitli boyutlarda iğneler mevcut olduğu paketler alın ve kullanımı en rahat iğneyi bulmak için deneyin. Sivri iğne; günlük ve acil işlerde kullanabileceğiniz genel amaçlı bu dikiş iğnelerinin delikleri küçük ve ipliğin daha kolay geçmesi için yuvarlaktır. El dikişi için 6 ile 9 numara arasındakiler uygundur. Crewel iğnesi; nakış iğnesi olarak da bilinen bu iğne, uzun, oval bir deliğe sahiptir. Muline ipliğinin birçok katını deliğinden geçirebilecek şekilde tasarlanmıştır. Milliner’s iğnesi; Hayli ince ve uzun olan bu iğnelerin deliği ufak ve yuvarlaktır. Kumaşa hiç zarar vermeyen incelikteki bu iğneler özellikle teyel ve el dikişi için uygundur. 8 ve 9 numaraları en çok tercih edilen boyutlarıdır. Yorgan iğnesi; Milliner’s iğneye benzer ancak boyu çok daha kısadır. İnce el dikişleri ve etek kol baskıları için uygun olan bu iğne patchwork işi ile uğraşanlar tarafından da kullanılır. Şerit tığ; Kör ucu ve büyük, geniş deliği ile tuhaf görünüşlü bu iğne lastik, kurdele veya kordon geçirmek için kullanılır. Daha kalın iplikler için, daha geniş delikleri bulunmaktadır.

TOPLU İĞNELER

Değişen uzunluk ve kalınlıkta, boncuk ve çiçek şeklinde topuzu olanlardan, sade toplu iğnelere, kıvrık, maşa şeklinde çengelli iğnelere kadar farklı bir çok çeşidi vardır. Toplu iğnelerinizi iğnedenliğe saplanmış halde, dikiş iğnelerinizi ise özel keselerinde koruyun. Tüm iğnelerinizi aynı kutuda saklarsanız; iğneler birbirlerine değerek çizilir ve uçları körelir. Bu nedenle; dikiş makinanızın üzerine koyulabilecek ya da bileğinize takılabilecek olan iğnedenlikleri tercih etmelisiniz. Mıknatıslı olan iğnedenlikler de mevcut...

MAKİNA İĞNELERİ

Dikiş makinası iğnelerini; pek çok büyüklükte ya da kalınlıkta bulmak mümkündür. Seçtiğiniz iğne diktiğiniz kumaşa göre farklılık gösterir. Küçük ince iğneler; hafif kumaşlar için iyidir çünkü; her dikişte kumaşta görünür bir delik bırakmaz. Daha büyük iğneler; kot kumaşı, kanvas ya da döşemelik kumaş gibi orta kalınlıkta ve kalın kumaşlar için uygundur. Büyük iğne; kalın kumaşları dikerken kolayca kıvrılmaz ve kırılmaz. İğnelerin boyutları büyüdükçe, iğnenin deliği de büyür. Kalın bir iplik kullanıyorsanız, ipliğin delikten serbestçe geçmesi gerekmektedir. Böylelikle dikişiniz düzgün olacak ve iğne de kırılmayacaktır. Eğer iplik iğnenin gözünden serbestçe geçmiyorsa, iğneyi bir numara büyüğü ile değiştirin. İğneler ayrıca, normal uçlu ve yuvarlak uçlu şeklinde mevcuttur. Normal uçlu iğneler; dokunmuş kumaşları delmek için özel tasarlanmış keskin uçları vardır. Yuvarlak uçlu iğnelerin yuvarlak uçları vardır, örgü ve diğer esnek kumaşları dikmek için tasarlanmıştır. En iyi dikiş kalitesi için kumaşınıza uygun olan iğneyi seçtiğinizden emin olun.
Ayrıca; iğne büküldüğünde, köreldiğinde ya da ucu zarar gördüğünde derhal değiştirin.

Püf Noktası - 1

Dikiş makinanızda kullanacağınız iğneyi, makina modelinizle uyumlu olup olmadığını satın almadan önce kontrol etmeyi unutmayın!

Püf Noktası - 2

Singer dikiş makinanızla sadece Singer marka iğne kullanmalısınız. - DETAY -

İndirilebilirler - 1

Singer iğne, kumaş, iplik seçme kılavuzunu buradan indirebilirsiniz. - DETAY -